Aktuality

Vypiľovanie stromov = starostlivosť o zeleň v súlade s platnou legislatívou

výrub

Medzi povinnosti mesta patrí aj starostlivosť o stromy nachádzajúce sa v intraviláne mesta podľa zákona 543/2002 Z.z. o Ochrane prírody. Stromy pravidelne orezávame a ošetrujeme, no niekedy vyschnú alebo ich napadnú takí škodcovia, s ktorými nedokážeme bojovať (napr. lykožrút) a je potrebné stromy odstrániť. Žiadne vypílenie stromu sa však neuskutoční bez súhlasu Spoločného obecného úradu – odbor stavebnej správy.  Žiadosť o výrub stromov môže podať občan, FO, PO a mesto. Tento rok sme žiadali o výrob na 27 stromov a niekoľkých kríkov, z ktorých sme nesúhlasné stanovisko dostali len na jednu lipu (pri železničnej stanici). Povolenie na výrub nie je automatické, vždy prebieha obhliadka a až následne sa rozhodne, či je strom naozaj v takom stave, že je potrebné ho vyrúbať.  V rozhodnutí je vždy napísaný aj termín, v ktorom je potrebné výrub urobiť. Informácia o zdravotnom stave stromov a o povolení na ich výrub sa posiela aj SIŽP – Inšpektorát životného prostredia, odbor inšpekcie ochrany prírody a krajiny BB.

Pravidelne odstraňujeme choré, poškodené, či život alebo majetok ohrozujúce stromy, na žiadosť občanov, FO, PO alebo mesta a na základe rozhodnutia, v ktorom je vždy napísané aká náhradná výsadba sa má realizovať a v akom termíne. Mesto to dodržiava a dbá na to aby to dodržiavali aj FO a PO, ktoré dostali rozhodnutie o výrube a o náhradnej výsadbe.

Odstraňovanie stromov, ak je to možné, zabezpečujú zamestnanci mesta, ak sa však jedná o väčšie stromy, tie ošetrujú (orezávajú) a spiľujú firmy,  ktoré majú na to oprávnenie, tzv. pilčícky preukaz. Vždy si dáme vypracovať cenovú ponuku, následne prebehne nejaké dohadovacie konanie (snažíme sa získať zľavu) a potom sa ide na vec.

Prílohy na stiahnutie

Galéria