Aktuality

80. výročie SNP – Nesmieme nikdy zabudnúť a nedovoľme nikomu siahnuť na našu slobodu.

Pietny akt 1_2024 (50)_SK01

Hneď v úvode je dôležité povedať, že cítim hrdosť, rešpekt a obrovskú vďaku voči tým, ktorí sa nebáli postaviť proti nacistickej ideológii, ideológii najhrôzostrašnejšej v dejinách ľudstva a verím,  že tak to cíti každý Slovák.

Zo spomienok aktívnych účastníkov vieme, že večer 29. augusta 1944, krátko po 20:00 hodine podplukovník generálneho štábu Ján Golian vyslal vojenským posádkam heslo „Začnite s vysťahovaním“. Bol to signál na začiatok povstania, ktoré dnes právom nazývame slovenským a národným.

Aj my na Sliači máme to šťastie, že medzi nami žije človek, ktorý prežil SNP, bol jeho účastníkom a bojoval aj za našu slobodu. Je to pán František Švidráň, ktorý sa tento rok dožil 102 rokov. Za všetko, čo urobil mu patrí vďaka a uznanie. Pri počúvaní jeho spomienok sa tlačia do očí slzy. Slzy z hrôzy, ktorú prežívali, ale aj slzy dojatia z postojov, obetavosti a nasadania.

Slovenské národné povstanie bolo reakciou domáceho odboja na vstup nacistických okupačných vojsk na naše územie a zároveň bolo nasmerované proti autoritatívnej vláde Jozefa Tisa a vládnucej Hlinkovej slovenskej ľudovej strany. Ústredím SNP sa stala Banská Bystrica, kde sídlilo veliteľstvo 1. čs. armády na Slovensku. Jeho zámerom bolo brániť povstalecké územie, na ktorom žilo približne 1,7 milióna obyvateľov a rozprestieralo sa na ploche 20 000 km2, do príchodu Červenej armády. Napriek vojenskej porážke z októbra 1944 nedošlo k úplnému zničeniu ani ku kapitulácii či skončeniu organizovaného ozbrojeného odporu. Pokračoval partizánskym spôsobom boja až do definitívneho oslobodenia Slovenska aj za účasti odvážneho civilného obyvateľstva.

SNP malo určite aj svoje nedostatky, no jednoznačne prevážia jeho morálne, politické i vojenské prínosy. V našich, ale aj európskych dejinách protifašistického odporu je Slovenské národné povstanie zapísané ako neprehliadnuteľný historický fakt. Stalo sa neoddeliteľnou súčasťou európskej protifašistickej a národnooslobodzovacej vlny, ktorá sa nezadržateľne dvíhala od základného prelomu na frontoch v roku 1943.

V tomto roku 29. augusta 2024 uplynie už 80 rokov od začiatku SNP. Môžeme byť právom hrdí na nasadenie našich občanov, na tých čo bojovali, ale aj na tých, ktorí pomáhali zo zázemia. Slovenské národné povstanie no významnou súčasťou európskeho protifašistického hnutia odporu a podieľalo sa na porážke nacistického Nemecka a jeho spojencov.

Hovorí sa, že ak zomrú poslední pamätníci poslednej vojny, vzniká podhubie na vypuknutie tej novej. Nedovoľme aby sme stratili vlastnú historickú pamäť a stratili mier. Nedovoľme prepisovať históriu, popierať holokaust, koncentračné tábory či  návrat fašistického režimu. Spomínajme na stratené životy, hovorme o tých hrôzach, nezabudnime, veď „Sloboda sa nerodila ľahko“.

Nedovoľme, aby bol význam SNP znevažovaný. Verím, že sme si všetci plne vedomí, tých strát, padlých životov, aby sme aj my mohli žiť v slobode a demokracií. Nesmieme nikdy zabudnúť! A nedovoľme nikomu siahnuť na našu slobodu.

Držme sa odkazu Jána Kollára    Slávme slávne slávu slávou slávnych !

Galéria