mesiac úcty k starším

Opäť je tu október… mesiac, kedy si viac ako inokedy pripomíname čo naši rodičia a starí rodičia urobili počas svojho života nie len pre svoje deti, rodinu, ale aj pre naše mesto. Staroba neznamená koniec životnej aktivity, môže byť prospešná aj pre široké okolie. Život treba prežiť aktívne a produktívne, ak to človeku dovoľuje zdravotný stav, mal by tak urobiť. Nástup do dôchodku vôbec nemusí byť koncom životnej aktivity. Je obdivuhodné, že naše babičky a deduškovia študujú, chodia na výlety, do kina, do divadla, do internetovej kaviarne, či dokonca začali s podnikaním. Dôchodkový vek je ideálny na nadviazanie kamarátskych vzťahov s rovesníkmi, ktorí majú rovnaké záujmy o kultúru, o ľudí. Vedia sa vzájomne podporiť a poradiť. Jeseň života možno prežiť príjemne – len nech slúži zdravie.

Na prejav úcty nestačí len jeden deň -1. október  „Medzinárodný deň seniorov“ a ani celý mesiac október – ako „Mesiac úcty k starším“, kedy si pripomíname zásluhy starších spoluobčanov o náš dnešok, ale úctu by sme mali prejavovať počas celého roka v rodine, na pracovisku, v dopravných prostriedkoch, jednoducho všade. Kto sa naučí vážiť si šediny, nemusí sa báť, že zostane v starobe nepovšimnutý. Nájdime si čas, vľúdne slovo, úsmev pre starších neustále, nielen počas októbra. Preukazujme im našu úctu každý deň, veď úroveň spoločnosti sa hodnotí aj podľa starostlivosti o seniorov.

Na Sliači vyjadrujeme úctu k seniorom viacerými spôsobmi. Zabezpečovaním a vytváraním podmienok pre dôstojnú starobu, pre aktivity a rozširovanie okruhu záujmov seniorov. Jednoznačnou prioritou je sociálna oblasť.  Zdravotne postihnutým občanom a sociálne odkázaným občanom poskytujeme opatrovateľskú službu a zabezpečujeme pobyt v zariadení opatrovateľskej služby. Tiež poskytujeme finančný príspevok na stravovanie dôchodcov. Máme klub dôchodcov, Domov pre seniorov a už aj Centrum sociálnych služieb.

K veľmi príjemným stretnutiam so staršími občanmi patria podujatia pripravované pre jubilujúcich Sliačanov, z ktorých mnohí prekročili hranicu 90 rokov veku.

Ľudský život predstavuje veľkú knihu, zložitý jedinečný román. Bezstarostné detstvo, aj keď  nemuselo byť bohaté a žičlivé, predsa len bolo krásne. V mysli sa roja spomienky predovšetkým na chvíle pohody, na vlastné deti, vnúčatá. Minú sa roky uprostred starostí a radostí v životnej aktivite človeka a jedného dňa je tu staroba, čas kedy treba bilancovať, oddychovať, ale hlavne stále žiť na plno. K tomuto obdobiu života Vám milí seniori prajem dobré zdravie, veľa krásnych slnečných dní naplnených láskou Vašich blízkych a nech Vám dobre žije u nás na Sliači.

Ľubica Balgová, vaša primátorka